MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
8 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Zatrucie jadem kiełbasianym jest stosunkowo rzadką i...
fot. Pixabay.com

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Laseczka jadu kiełbasianego (Clostridum botulinim)

Zatrucie jadem kiełbasianym jest stosunkowo rzadką i śmiertelną chorobą. Źródłem zakażenia Clostridum botulinim może być mięso i wędliny produkowane w warunkach domowych, a także ryby i konserwy rybne. Początkowo zatrucie to może objawiać się osłabieniem, złym samopoczuciem, zawrotami głowy i suchością w jamie ustnej. Wraz z upływem czasu dochodzi do porażenia mięśni, podwójnego widzenia i światłowstrętu. Bezpośrednią przyczyną zgonu jest porażenie ośrodka oddechowego lub nagłe zatrzymanie krążenia.

Zobacz również

Kolejna Potańcówka w Muzeum Wsi Lubelskiej. Sobotni wieczór zapowiada się magicznie

Kolejna Potańcówka w Muzeum Wsi Lubelskiej. Sobotni wieczór zapowiada się magicznie

Zaczyna się rewolucja w Sandecji. Są pierwsze odejścia. Sparingi na plus

Zaczyna się rewolucja w Sandecji. Są pierwsze odejścia. Sparingi na plus

Polecamy

Kiedy nudzą nam się tradycyjne kotlety, robię ten pyszny farsz. Rodzina się zajada

Kiedy nudzą nam się tradycyjne kotlety, robię ten pyszny farsz. Rodzina się zajada

3 triki psychologiczne. Dzięki nim będziesz prezentować się bardziej atrakcyjnie

3 triki psychologiczne. Dzięki nim będziesz prezentować się bardziej atrakcyjnie

Kontakt z tymi owadami może zabić. Nie tylko Ewa Sałacka zmarła „od osy”

O TYM SIĘ MÓWI
Kontakt z tymi owadami może zabić. Nie tylko Ewa Sałacka zmarła „od osy”