MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
7 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Laseczka zgorzeli gazowej to bakteria, która może występować...
fot. Pixabay.com

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Laseczka zgorzeli gazowej (Clostridium perfinges)

Laseczka zgorzeli gazowej to bakteria, która może występować w kiełbasie, drobiu i rybach. Często rozwija się ona na skutek podgotowania mięsa i odgrzania go następnego dnia. Objawy po spożyciu produktów spożywczych skażonych Clostridium perfinges pojawiają się zwykle po 8-12 h. Najczęściej jest to ból w podbrzuszu, nudności, wodnista biegunka. Niekiedy może pojawić się także gorączka i wymioty. Leczenie zatrucia laseczką zgorzeli gazowej wymaga zastosowania antybiotykoterapii. W skrajnych przypadkach, głównie u osób w podeszłym wieku, powikłaniem tego zatrucia może być martwicze zapalenie jelit.

Zobacz również

Piją alkohol na ławkach w centrum Malborka i zaczepiają przechodniów

Piją alkohol na ławkach w centrum Malborka i zaczepiają przechodniów

Ile zarabiać, żeby w przyszłości dostawać 6 tys. zł emerytury? Wiele osób się zdziwi

Ile zarabiać, żeby w przyszłości dostawać 6 tys. zł emerytury? Wiele osób się zdziwi

Polecamy

Zmagania średniowiecznych rycerzy w bitwie o Grądy

Zmagania średniowiecznych rycerzy w bitwie o Grądy

Rozpoczęło się szkolenie 130 żołnierzy WOT

Rozpoczęło się szkolenie 130 żołnierzy WOT

Sucho w lasach - grzyby i jagody rarytasem

Sucho w lasach - grzyby i jagody rarytasem