W skrócie
Śledzie w sosie tatarskim to przystawka doskonała. Jest pyszna, bardzo łatwa do zrobienia, a w dodatku można ją przygotować na ostatnią chwilę. Nie trzeba moczyć śledzi i czekać aż przegryzą się z sosem. Będą idealne z okazji śledzika, na rodzinne imprezy czy święta. Wystarczy podać do nich świeży chleb albo grzanki. Doskonale smakują także z ziemniakami w mundurkach.
Śledzie w sosie tatarskim – przepis na przekąskę doskonałą
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 400 g matiasów,
- pół szklanki śmietany,
- pół szklanki majonezu,
- łyżka musztardy,
- łyżka chrzanu,
- pół łyżeczki miodu,
- 1 jajko,
- 3 korniszony,
- 6 grzybków marynowanych lub konserwowych,
- szczypiorek,
- koperek,
- łyżeczka soku z cytryny,
- sól, pieprz.
Jak przygotować śledzie na szybko w sosie tatarskim?
- Zaczęłam od ugotowania jajka na twardo, które następnie pokroiłam w drobną kostkę.
- Tak samo drobno pokroiłam korniszony i grzybki.
- Szczypiorek i koperek poszatkowałam.
- W misce połączyłam śmietanę, majonez i musztardę. Wymieszałam, doprawiłam miodem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Do sosu dodałam jajko, korniszony, grzybki, koperek i szczypiorem.
- Śledzie odsączyłam z zalewy i pokroiłam. Podałam z sosem tatarskim i chlebem. Doskonale smakują również z ziemniakami w mundurkach.
Ciasto ucierane z wiśniami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?