MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nadmiar soli w diecie prowadzi do nadciśnienia i chorób...
fot. dolgachov/123rf.com

Te dodatki zepsują żurek. Przez nie możesz się rozchorować. Unikaj ich, a zupa będzie zdrowsza. Sprawdź, jak nie zepsuć żurku na Wielkanoc

Sól

Nadmiar soli w diecie prowadzi do nadciśnienia i chorób sercowo-naczyniowych, w tym miażdżycy, zawału serca i udaru. Dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 g, czyli jednej małej łyżeczki na dobę. Tymczasem niemal wszystkie gotowe produkty, które kupujemy w sklepie zawierają duże ilości soli. Robiąc więc żurek weźmy pod uwagę wszystkie składniki jakie do niego dodajemy. Kiełbasa, boczek, zakwas czy gotowe mieszanki przypraw do zupy pojedynczo zawierają już sporą ilość soli, a dodane do jednego dania łącznie mają jej dużo więcej. W ten sposób łatwo przekroczyć dzienną normę sodu w diecie. Lepiej więc już nie dosalać dodatkowo zupy.

Zobacz również

Lewandowski dostał słodką niespodziankę przed Euro

Lewandowski dostał słodką niespodziankę przed Euro

X Łabiszyńskie Spotkania z Historią 2024 - zdjęcia. Inscenizacja na Szerokiej Drodze

X Łabiszyńskie Spotkania z Historią 2024 - zdjęcia. Inscenizacja na Szerokiej Drodze

Polecamy

Strażacy odebrali 226 zgłoszeń dot. usuwania skutków silnego wiatru

Strażacy odebrali 226 zgłoszeń dot. usuwania skutków silnego wiatru

Dobre warunki dla żeglarzy, woda w Niegocinie ma 22 stopnie

Dobre warunki dla żeglarzy, woda w Niegocinie ma 22 stopnie

Kradł słupki ogrodzeniowe z lasu, by wybudować teściowi werandę

Kradł słupki ogrodzeniowe z lasu, by wybudować teściowi werandę