W skrócie:
Najlepsza surówka z marchewki
Surówki z marchewki to samo zdrowie. Mam dla ciebie tradycyjny przepis na surówkę z marchewki i jabłka. Jest ona prosta i szybka do przygotowania, a do tego smakuje rewelacyjnie. Warto dodać do niej soczyste, kwaśne jabłko. Proponuję doprawić ją jedynie sokiem cytryny, olejem rzepakowym lub oliwą z oliwek, a także solą i pieprzem.
Przepis na surówkę z marchewki i jabłka
czas przygotowania: ok. 15 minut
porcja na: 2 osoby
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 3 marchewki,
- 1 jabłko,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki pieprzu.
Jak zrobić surówkę z marchewki i jabłka do obiadu?
- Marchewki umyj i obierz.
- Zetrzyj marchewki na tarce na dużych oczkach. Jeśli wolisz mniej chrupiącą surówkę, to zetrzyj marchewkę na małych oczkach.
- Jabłko umyj i obierz ze skórki.
- Zetrzyj jabłko na tarce na dużych oczkach i dodaj do marchewki.
- Polej całość sokiem z cytryny i wymieszaj.
- Na koniec dopraw surówkę olejem rzepakowym lub oliwą z oliwek oraz solą i pieprzem. Wymieszaj.
Czytaj również: Szybka surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka. Przepis na surówkę w 15 minut. Najlepszy dodatek do obiadu
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Pij soki na zdrowie
Ciasto ucierane z wiśniami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?