MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Rakotwórcze właściwości zyskują produkty bogate w białko,...
fot. Metwoshd/pixabay.com

Co powoduje raka żołądka? Tych produktów najlepiej nie jedz na co dzień!

Jedzenie przypieczone i przypalone

Rakotwórcze właściwości zyskują produkty bogate w białko, które przechodzą obróbkę w wysokiej temperaturze. To zwłaszcza czerwone mięso i ryby pieczone na grillu czy w piecu. Powstają w nich wtedy heterocykliczne aminy aromatyczne (HCA) o działaniu kancerogennym i mutagennym. Ponadto do jedzenia dostają się związki z dymu, takie jak WWA (nawet powyżej 130 mcg na kg). Jeżeli dodatkowo pieczemy czerwone mięso, i to w postaci wędlin i kiełbas, uzyskujemy najbardziej zabójczą kombinację.

Zobacz również

Katowicka Łaźnia Gwarek nabiera blasku Jakie eksponaty w niej zobaczymy?

Katowicka Łaźnia Gwarek nabiera blasku Jakie eksponaty w niej zobaczymy?

Pilne! Burza na zebraniu Warty Sieradz. Zarząd klubu podał się do dymisji! ZDJĘCIA

Pilne! Burza na zebraniu Warty Sieradz. Zarząd klubu podał się do dymisji! ZDJĘCIA

Polecamy

Ten napój pij częściej latem. Chroni nie tylko skórę

HIT DNIA
Ten napój pij częściej latem. Chroni nie tylko skórę

Nowy sezon w Pokemon GO już jest! Zobacz, co jakie atrakcje wprowadza Shared Skies

Nowy sezon w Pokemon GO już jest! Zobacz, co jakie atrakcje wprowadza Shared Skies

Jolanta Kwaśniewska schudła 15 kilogramów. Wystarczyło kilka zmian

Jolanta Kwaśniewska schudła 15 kilogramów. Wystarczyło kilka zmian